Αρνητικά ιόντα – Ιονισμός

 Ιονισμός

Η διαδικασία εμφάνισης φορτίου στο μόριο ονομάζεται ιονισμός.
Αρνητικά ιόντα – είναι μικρά σωματίδια του αέρα που έχουν αρνητικό φορτίο. Ονομάζονται και ‘’βιταμίνες του αέρα’’. Σχηματίζονται από την πρόσκρουση ενέργειας στο μόριο, όπου γίνετε η εκπομπή ηλεκτρονίων. Το ηλεκτρόνιο το οποίο απελευθερώθηκε προσκολλάται στο πλησιέστερο μόριο και μετατρέπεται σε ένα αρνητικά φορτισμένο ιόν.

Στη φύση, τα αρνητικά ιόντα σχηματίζονται κοντά στους καταρράκτες, δίπλα στα κύματα, κατά τη διάρκεια καταιγίδας (αν παρατηρήσετε ο αέρας μετά από καταιγίδα καθαρίζει και μπορούμε πολύ εύκολα να αναπνεύσουμε, ενώ πριν την καταιγίδα η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική επειδή είναι γεμάτη με θετικά ιόντα).

Τα αρνητικά ιόντα που έχουν θετική επίδραση στο σώμα μας, γεμίζουμε ενέργεια, συγκρίσιμη με εκείνη που βιώνουμε όταν είμαστε στο δάσος ή κοντά στον καταρράκτη. Αλλά τα θετικά ιόντα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, προκαλώντας υπνηλία, ζαλάδες, αλλεργίες, χρόνια κόπωση, μείωση ενέργειας.

Αρνητικά ιόντα έχουν υψηλή κινητικότητα, στο σώμα εισέρχονται μέσω του δέρματος (80%) και με τον αέρα που εισπνέουμε (20%). Αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού στις λοιμώξεις, έχει αντικαταθλιπτική δράση, αυξάνουν την ενέργεια του οργανισμού.

Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι τα υψηλά επίπεδα των θετικών ιόντων στον αέρα έχουν αρνητικές επιπτώσεις για το ανθρώπινο σώμα. Τέτοια ιόντα, όταν εισέρχονται στο αίμα, διαταράσσεται η ροή του αίματος – το αίμα γίνετε πηκτό και αυτό μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες: όπως ‘’οξίνιση’’ και την υπερβολική παραγωγή της σεροτονίνης και της ισταμίνης.
Η περίσσεια σεροτονίνη παρεμποδίζει τη λειτουργία των πνευμόνων, όπως μείωση του επιπέδου οξυγόνου στα κύτταρα. Περίσσεια ισταμίνης οδηγεί σε πονοκεφάλους, αλλεργικές αντιδράσεις, ναυτία και αϋπνία.

Για την φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού στον αέρα που αναπνέουμε πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα αρνητικά και θετικά φορτισμένα ιόντα. Ο καθαρός αέρας ξεχωρίζει επειδή έχει περισσότερα αρνητικά ιόντα από τα θετικά. Πηγή θετικών ιόντων είναι η τηλεόραση, ηλεκτρικές συσκευές, ο αέρας της πόλης.

Όταν θερμαίνετε το κεραμικό αρχίζουν να απελευθερώνονται στον αέρα αρνητικά ιόντα, τα οποία έχουν τις εξής επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό:

• έχουν αντιαλλεργική δράση
• βελτιώνουν την λειτουργία της καρδιάς
• μείωση του μυϊκού σπασμού των βρόγχων
• βελτιώνει την λειτουργιών των βλεννογόνων και του αναπνευστικού συστήματος
• ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
• βοηθά στην καταστροφή των ελεύθερων ριζών (που συμβάλλουν στην εμφάνιση των ογκολογικών ασθενειών)

Η ιονοθεραπεία επίσης επιδρά ευεργετικά στο:

• νευρικό σύστημα
• βοηθά να ενεργοποιήσει τα μόρια του νερού στο σώμα
• ομαλοποιεί την ροή του αίματος