Το μασάζ – από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα

history_of_massage

Το μασάζ της πλάτης, ως θεραπευτική μέθοδος κατά την οποία η υγεία βελτιώνετε επιτυγχάνετε χάρη στην σωματική διέγερση, έχει χρησιμοποιηθεί 10.000 χρόνια πριν.

Στην αρχαία Κίνα το μασάζ διδασκόταν σε ειδικές σχολές, όπου οι πρακτικοί γιατροί κατείχαν γνώσεις βελονισμού, αρωματοθεραπείας, θεραπευτική γυμναστική κ.α..

Επίσης στην Κίνα εφηύραν το πρώτο μηχάνημα μασέρ. Στην Ινδική ιατρική, υπάρχουν αναφορές από το 1800 π.χ. όπου περιγράφουν λεπτομερώς το μασάζ στην πλάτη και σε διάφορα μέρη του σώματος, καθώς επίσης και τους μεθόδους εφαρμογής του μασάζ σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος. Πολύ δημοφιλές ήταν το μασάζ της πλάτης στους ολυμπιονίκες. Οι Έλληνες θεραπευτές θεωρούσαν το μασάζ υποχρεωτικό και σημαντικό στοιχείο της Ελληνικής Ιατρικής. Το μασάζ της πλάτης χρησιμοποιούσαν στην Αίγυπτο, Ρώμη, Ιαπωνία, στην Κορέα ήταν μία από τις βασικές μεθόδους θεραπείας διαφόρων ασθενειών.

Στην αρχαία Ελλάδα η εφαρμογή του μασάζ γινόταν και από τον πατέρα της ιατρική Ιπποκράτη, ο οποίος δίδασκε τους μαθητές του:

“Ο καλός γιατρός πρέπει να γνωρίζει πολλά πράγματα, αλλά σίγουρα πρέπει να ξέρει να κάνει εντριβές, γιατί η εντριβή μπορεί να σφίξει μια πολύ χαλαρή άρθρωση και να χαλαρώσει μια άλλη πολύ σφιχτή”.
Στην εποχή μας το μασάζ πλάτης, όπου η μέθοδος αυτή επιτυγχάνετε με ειδικό εξοπλισμό, έχει πολύ μεγάλη σημασία και είναι αποδεκτό από πολλούς γιατρούς και φυσιοθεραπευτές ως μέθοδος θεραπείας, αποκατάστασής και πρόληψης. Σε μερικές ασθένειες της σπονδυλικής στήλης, όπως οσφυαλγία-ισχυαλγία, σκολίωση, δισκοκήλη συνίσταται το μασάζ πλάτης. Η μεγαλύτερη σωματική επιβάρυνση πέφτει στην πλάτη και αυτό οδηγεί σε ένταση τους μύες, προκαλώντας μυϊκούς σπασμούς. Το μασάζ πλάτης ενισχύει το μυϊκό σύστημα και βοηθάει στην αποκατάσταση κατεστραμμένων ιστών, ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος, ανακουφίζει τον πόνο, απομακρύνει την μυϊκή ένταση.

”Άν έχεις πολλά προβλήματα υγείας – το πρόβλημα είναι ένα, σπονδυλική στήλη”- Αρχαία κινέζικη παροιμία

Η διαταραχή των σπονδύλων και των μυών της σπονδυλικής στήλης έχει σοβαρές επιπτώσεις στην λειτουργία των εσωτερικών οργάνων, αφού τα νευρά όλων των οργάνων περνάνε από την σπονδυλική στήλη.

ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ Η ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ

Το μασάζ πλάτης θα εξασφαλίσει την ευλυγισία της σπονδυλικής στήλης καθώς επίσης και την απελευθέρωση των νευρικών απολήξεων, προσφέροντας μια ευεργετική επίδραση στο νευρικό σύστημα.

Παραδοσιακά, το μασάζ γίνετε με τα χέρια, αλλά υπάρχει και μασάζ το οποίο επιτυγχάνετε με ειδικό εξοπλισμό. Να επιλέξετε το κατάλληλο μηχάνημα για μασάζ στις μέρες μας είναι δύσκολο – παρόμοια προϊόντα στην αγορά υπάρχουν πάρα πολλά. Ωστόσο, δεν είναι κάθε μηχάνημα ασφαλές. Ο εξοπλισμός μασάζ συνδυάζει τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές μασάζ, χειροπρακτικής, βελονισμού, θερμοθεραπεία και τις μοναδικές μεθόδους θεραπείας Moxibustion. Περιλαμβάνει μια ποικιλία από προγράμματα που μπορεί να επιλέξει ο χρήστης ανάλογα με το πρόβλημα και την ανάγκη. Η βασική διάρκεια του μασάζ είναι 40 λεπτά. Ο εξοπλισμός έχει άμεση επίδραση σε όλη την σπονδυλική στήλη, χαλαρώνει σε βάθος τους μύες, απομακρύνει τον πόνο και την ένταση που δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια της ημέρας.

Η βαθιά χαλάρωση επιτυγχάνετε στην διεισδυτική θερμότητα (υπέρυθρες ακτίνες) την οποία εκπέμπουν τα πετρώματα που βρίσκονται στο εσωτερικό του εξοπλισμού. Παράλληλα, γίνετε και η ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης. Η χρήση του εξοπλισμού μπορεί να γίνει όχι μόνο για αποκατάσταση από διάφορες ασθένειες αλλά και για προληπτικούς λόγους. Είναι απόλυτα χαλαρωτικό, δίνει την ευκαιρία να χαλαρώσετε μετά από μια κουραστική μέρα, αφού κατά την οριζόντια στάση η σπονδυλική στήλη δέχεται την ελάχιστη επιβάρυνση. Η συσκευή συνδυάζει την μέθοδο της διαθερμίας και πίεσης σημείων, η οποία μπορεί να ενισχύσει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα και ως αποτέλεσμα την πρόληψη πολλών ασθενειών.